Hasła – jak je tworzyć, zapamiętać, używać.


Fajny i przydatny artykuł potrzebny naprawdę wszystkim, mnie też 🙂

niemastresu

Kilka słów o hasłach.Każdy ich używa, nie każdy robi to dobrze.  Opiszę poniżej w kilku słowach jak z mojego wieloletniego doświadczenia wygląda kwestia tworzenia, używania i zapamiętywania haseł.

Zacznę od rzeczy najważniejszej.  Bywa, że skomplikowane hasło, w dodatku często zmieniane jest większym złem niż hasło proste. Wynika to z prostego faktu – ludzie nie chcą i nie zapamiętują takich haseł, a już szczególnie jeśli zmieniają je co miesiąc i co miesiąc muszą zapamiętywać nowe.  Zapisują je więc na karteczkach, w komórkach, przeglądarkach etc. Oszukują systemy zmieniając hasło na takie samo jak było. W ten sposób bardzo łatwo ktoś może takie hasła poznać i włamać się na konto.

Drugą bardzo ważną rzeczą jest dywersyfikacja haseł. Nie należy korzystać z jednego hasła do wszystkiego. Wiem, fajnie jest pamiętać jedno, a nie 5, ale to prowadzi do bardzo nie fajnych sytuacji gdy np. wyciek haseł z jednego portalu sprawia, że haker ma dostęp…

View original post 624 słowa więcej

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Hasła – jak je tworzyć, zapamiętać, używać.

  1. Hasła powinny być różne dla każdego serwisu ponieważ włamanie na jeden z nich spowoduje problem w pozostałych miejscach z tym samym hasłem. Powinny być również odpowiednio długie i skomplikowane (aby nie dało się wykorzystać metod słownikowych). Dlatego najlepiej korzystać z menadżerów haseł typu : Last Pass lub KeePass czy też płatny 1Password

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.